2011. március 3., csütörtök

Adri ja Peti Helsingissa - 1. rész (Suomenlinna)

Avagy: Adri és Peti meglátogattak minket Helsinkiben. Sok mindent láttunk és sok helyen szétfagyunk ezalatt az egy hét alatt, erről következzen most egy képes beszámoló (az előző bejegyzésem úgyis híján volt a vizuális prezentációnak) :)



Kirándulás Suomenlinnára -20°C-ban

A komp, amivel átszeltük a befagyott tengert, menetrendszerűen jár télen-nyáron, és a Helsinkiben érvényes bérlettel vagy vonaljeggyel igénybe vehető.

Itt még gyanútlanul vigyorogtunk (bár Peti már sejtette, hogy fázós napnak nézünk elébe)

Suomenlinna, azaz "Finn erőd", 1991 óta az UNESCO Világörökség része, jelentős hadiépítészeti örökség.

A 8 szigetből álló szigetcsoport Helsinki egyik városrésze, ma kb. 850 lakosa van. Suomenlinna legismertebb épülete Haditengerészeti iskola, ezen kívül számos, a Finn Hadsereghez tartozó szolgálati lakás, állami tulajdonban lévő bérlakás és néhány magántulajdonú lakás található itt.

Suomenlinn szárazdokkja elkészültekor az egyik legnagyobb volt a világon.

Suomenlinna Beach - a szikrázó napsütés ne tévesszen meg senkit, kegyetlen hideg volt.

Ez az ágyú a Finn-öblön át egészen Tallinig el tudott lőni.

"S hogy kimelegedjék, ugrándozott..."

Tengeralattjáró

Élelmiszerbolt csak egy van Suomenlinnán, étterem és kávézó viszont vagy 10.

Suomenlinna távolodóban. Jó kis nap volt, nagyon szép a sziget (már amennyi kilátszott a nagy hó alól), de én még életemben nem fáztam ennyire. Gábor kollégái egyébként döbbenten kérdeztek vissza, amikor másnap elmesélte, hol jártunk: "Suomenlinnán? De hát oda nyáron szoktak menni az emberek..."


Azt hiszem, legközelebb mi is csak nyáron térünk vissza, de legalábbis azt megvárjuk, hogy hivatalosan is beköszöntsön a tavasz Finnországba (május 1.: Vappukuvat, a Tavasz Ünnepe). Hómentesen egyébként így néz ki az erőd:



Ez a csillag forma nekem nagyon-nagyon tetszik, bár a sziget déli részén van, és ilyen szépen csak a tenger felől látható, de azért ez még (egy párszor) meg kell néznem élőben :)

További Suomenlinna képek itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése